Iz Statuta Grada Zagreba, koji je donešen 14. prosinca 1999. odluka o grbu Grada Zagreba glasi:

U plavome polju na zelenome brijegu nalazi se srebrni/bijeli grad sa trima kulama i otvorenim zlatnim/ žutim vratima; gore desno zlatna/žuta šesterokraka zvijezda, gore lijevo srebrni/bijeli polumjesec

Povijest grba Grada Zagreba:

Do 19.st se koristio grb Gradeca koji se prikazivao na crvenom štitu.

Od 3. kolovoza 1896.g grb Zagreba se prikazuje na modrom štitu prema ideji Ivana pl. Bojničića a prema skici  Branka Šenoe (sin književnika Augusta Šenoe).

Kako su se mjenjale političke okolnosti tako se uz sitne izmjene mjenjao i grb Grada Zagreba pa se tako može vidjeti na grbovima od 1945.do 1990. crvena petokraka zvijezda.

Najstariji kameni grb se nalazio iznad ulaza kapelice crkve sv. Marka. Ona je prilikom obnove srušena, original kamenog grba se čuva u Muzeju Grada Zagreba a kopija je postavljena na crkvu sv. Marka.

Na krovu crkve sv. Marka je prikazan crveni grb grada Zagreba koji je postavljen nakon velikog potresa 1880.g koji je porušio velik dio Zagreba. 1882.g Herman Bolle i njegov mentor F.v. Schmidt su dali postavit krov sa grbovima trojedne kraljevine i grb grada Zagreba. Zato je grb Zagreba na krovu crvene boje pošto je plava prihvaćena 1896.

Na najstarijoj ljekarni grada u Kamenitoj “K crnom orlu” iznad ulaza se može vidjeti stara inačica grba grada – također na crvenom polju.

Što simboliziraju predstavljaju simboli na grbu Grada Zagreba

  1. Zeleni brijeg predstavlja brdo Grič (Gradec)
  2. utvrda sa tri kule predstavlja grad (nekad naselje) Gradec (jedan od dva najstarija djela Zagreba). Vrata na utvrdi su otvorena i znači gostoljubivost (nisu uvijek vrata na kuli bila otvorena na grbu).
  3. Zvijezda i mjesec (mlađak) simboli su starih slavenskih predkršćanskih božanstava ljepote i ljubavi – božice Lade, koja se prikazivala u narodu kao zvijezda i boga Lelja, prikazivanog u liku mladog mjeseca ili mlađka;. Zbog velikog značaja oni su se i danas sačuvali u raznim oblicima kao sjećanje na ta božanstva. Često su se stari slavenski narodi koristili njihovim simbolima u heraldici pa ih tako možete naći kod Rusa, Slovaka, Čeha, kod nas bilo da se radilo o državnoj ili obiteljskoj kulturi ili umjetnosti. Kod nekih naroda mjesec označava narod a zvijezda sreća.