Danas u vrijeme krize kad se obrti gase velikom brzinom, jedan se more podičiti dugogodišnjom stradicijom.Štoviše – stoljetnom tradicijom i imaju posla. Nek im tak i ostane.
Obrt koji djeluje još od 1862. – Kartonaža “Hudetz”
Ovaj obrt se nalazi u Gundulićevoj 29. Kako volim gledati po zgradama nebi li uočio nekaj zanimljivog, tako sam primjetio i jedan stari reklamni natpis u haustoru zgrade. Kad sam došao doma sam se bacil u potragu za informacijama o kartonaži. Nije bilo teško pošto imaju svoju web stranicu. Tamo stoji i povijest obrta. Odlučio sam zvat na kontakt broj i dogovorit razgovor. Kad sam nazval i reko kako pišem o zanimljivostima grada Zagreba te da bi rado napisao nekaj i o njima. Dogovor je brzo riješen pa sam samo sat vremena od poziva već bil u prostorijama kartonaže.

Zgrada u kojoj se nalazi kartonaža (u podrumu)


Kad sam došao na adresu, zgrada je bila u obnavljanju. U haustoru su se radnici pripremali za njegovu obnovu. Letimično sam bacio pogledn na zid jer mi se učinilo da vidim nekaj. I je, jedan stari natpis.

stari natpis u haustoru


Nakon dokumentiranja starog natpisa, radnici su me uputili u kartonažu “je, tu malo niže pa ljevo”. I eto mene tamo. Ulazim u jednu malu skućenu radionu. Dočekala me mlada vlasnica Tanja Hudetz. Ulazim u ured prepun raznovrsnih pokaznih proizvoda od kartona. Kutije za odrene, kutije za diplome,male, velike, okrugle…

ogledni proizvodi kartonaže Hudetz


Započeli smo razgovor o kartonaži i zapravo nisam ništa otkrio od onoga kaj piše na njihovoj stranici o povijesti obrta.
No, pokazala mi je nekaj kaj me oduševilo. Oduševilo bi ja vjerujem i muzeje. Originalna obrtnica te radna knjižica koja datira od 22.kolovoza 1886. Knjižica je toliko očuvana da izgleda kao nova.

Radna knjižica iz 1886


Obratite pozornost na desnu stranu. Opis brade,obrve,usta,zubi,stas,nos… 🙂
Uz ovu staru radnu knjižicu sačuvan je i original obrtnice

Originalna obrtnica
radionica kartonaže, foto Ivan Brnčić 2014


A evo i povijest kartonaže (skinuto sa web stranice kartonaže):

“Naša obrtnica datira od 1.1.1862..

“Dragutin Hudetz dne 1. siečnja 862. pri ovom uredu prijavio, da će slobodni knjigoveški obrt u Dolj. gradu Osieku terati, te da je prijava, bez zakonite zapreke, u ovo uredno obrtničko kazalo za slobodne obrte, dne 11. siečnja god 1862. i br 3 unešena.

Izdano u Osieku, dne 11. siečnja 862. Gradski sudac V. Šahinić”

Prva registracija obrta bila je u Osijeku, potom obrt seli na kratko u Slavonski Brod. 1900.-te Ivan Hudetz obrt seli u Zagreb. Knjigovežnica i kartonaža Hudetz, zatim je selila na više mjesta u gradu Zagrebu. Prvo u Hebrangovu i Vodnikovu ulicu a nedugo nakon toga otvara i dućan u Gajevoj ulici. Po dolasku u Zagreb Ivan Hudetz postaje i mentorom za svoju struku u tadašnjoj Obrtničkoj školi. Dvadesetih godina razvija i širi obrt te gradi Tvornicu kartonskih proizvoda u Savskoj cesti, tadašnji broj 28, danas mjesto na kojem se nalazi zgrada Cibone.

1920. godine počeo je raditi Ivanov sin Vilim Hudetz, a firma je postala d.d. (dioničko društvo) u kojem je Vilim imao 51% vlasništva. Posao se brzo razvijao i širio i izvan Zagreba. Po ondašnjim prospektima i poslovim katalozima vidljivo je da je asortiman ambalaže bio vrlo širok, od malih do velikih formata te do najzahtjevnije ambalaže.

Tako je bilo sve do 23.12.1945. kada je odlukom suda oduzeta sva imovina tvornice.

Vilim Hudetz zatim radi jedno vrijeme kao tehnički rukovodilac u Domu slijepih, koji su izrađivali košarice od pruća. Čim mu se ukazala nova prilika otvara kartonažerski i knjigoveški obrt 1956. godine u Gundulićevoj ulici 29, gdje se i danas nalazi.

1970. godine u radionici počinje raditi Marijan Hudetz, Vilimov sin, koji godinu dana kasnije, po očevoj smrti, preuzima posao.

2000. godine počinje raditi i Marijanova kćer Tanja Hudetz, tada studentica druge godine ekonomije poduzetništva.

Danas “Kartonaža Hudetz” slovi kao vrhunska majstorska radionica za izradu najzahtjevnijih predmeta ove vrste. Proizvodimo i izrađujemo najraznovrsniju ambalažu od papira, kartona, eko materijala, drva, kože i umjetnih materijala. Najviše odlikovanja, plaketa i diploma djeli se u kutijama, mapama i rolama iz našeg obrta.

Kartonaža Hudetz već dulje vrijeme broji osam zaposlenika. Neki od njih sa nama su vec i dvadeset godina, a mlade radne snage uvode nove ideje i nove nacine poslovanja. Isto tako trudimo se biti u korak sa novom tehnologijom pa tako stalno ulazemo u nove strojeve. Danas mozemo reci da smo savrseni spoj vrhunske kvalite vjestine i znanja te modernog dizajna i suvremene proizvodnje.”

Stari reklamni natpis, foto iz arhive kartonaže

Veli mi Tanja kak im danas ne dopuštaju ovu staru reklamu koja se vidi na staroj fotki, staviti na zgradu kak je nekad stajala.
Eto, ak nekom treba kakva kutija za poklon, diplomu il bilo kaj – slobodno im se obratite na:
Gundulićeva 29, Zagreb
Tel: 01/ 4854 038
Tanja Hudetz

Tekst i foto:
Ivan Brnčić, 2014