Košarkaški klub Cibona osnovan je 24. travnja 1946. godine, a prvo ime koje je klub nosio bilo je Sloboda. U prvih nekoliko godina klub je često mijenjao ime (Sloboda, SD Zagreb, Vihor, Polet), da bi konačno u ljeto 1950. dobio ime Lokomotiva. Pod tim imenom je igrao sve do studenoga 1975. kada se košarkaški klub odvojio od Sportskog društva Lokomotiva i za novog sponzora dobio Cibonu, prehrambeni gigant kojega su činili “Kraš”, “Franck”, “Badel” i “Voće”. Ime CIBONA dolazi od spojenice iz latinskog “cibus bonus”, koje znaći “dobra hrana”, po tome je dobio koncern ime. Prema nekima CIBONA je nastala od tal. cibo = hrana, a po drugima dobilo je po spoju riječi CI(korija)-BO(mbon)-NA(ranča)

U Prvoj saveznoj ligi klub se natječe se od 1951. godine, a jedino 1952. i 1960. nisu bili članovi Prve lige. Zlatno doba kluba bilo je između 1980. i 1987. kada su dres Cibone nosila dvojica velikana hrvatske i svjetske košarke – Krešimir Ćosić i Dražen Petrović. U tom razdoblju osvojeno je čak 14 trofeja, uključujući i dva najsjajnija – naslove klupskih prvaka Europe 1985. i 1986. godine.

Cibona je redoviti sudionik europskih klupskih natjecanja od 1977. godine, s jedinom iznimkom u sezoni 1989/90. Impresivno zvuči podatak da su jedini klub koji je sudjelovao u svim dosadašnjim izdanjima Europske lige (od sezone 1991/92. do ovogodišnjeg izdanja Eurolige).

Cibona je najuspješniji hrvatski klub, a može se pohvaliti sa velikim brojem trofeja.

Klupski nadimak je Vukovi s Tuškanca, jer je tadašnja Lokomotiva prije izgradnje današnje Košarkaške dvorane Dražena Petrovića igrala na igralištu na Tuškancu. Boja dresa im je plava. Navijači im skandiraju “heja-heja cibosi” što je modifikacija originalnog navijanja “heja-heja-lokosi” dok se klub zvao Lokomotiva.

Navijači Cibone su Udruga navijača Cibone Smogovci ili skraćeno – Smogovci koji su od 2010.g i službeni navijači od 4.ožujka 2011.g osnovani zbog Akcije za spas Cibone.

Vjerojatno najveći košarkaš svih vremena u dresu Cibone je bio Dražen Petrović pa je njemu u čast dvorana kluba nazvana njegovim imenom.


 S obzirom da nismo nigdje pronašli riječi na Internetu, mi smo ih zapisali za one koji se žele prisjetiti kao i za one koji ju žele naučiti.
 

Heja heja Cibosi pozdrav vašoj mladosti,

Heja heja Cibosi vodite nas pobjedi,

Heja heja Cibosi hrabri kao vukovi,

Heja heja vodite nas pobjedi.

U gradu heroju za borbu što zna,

Pokažite hrabrost i znanja sva.

Za zastavu našu nitko nasmije bit loš,

Ne štedite snagu, naprijed i koš

Heja heja Cibosi pozdrav vašoj mladosti,

Heja heja Cibosi vodite na spobjedi,

Heja heja Cibosi hrabri kao vukovi,

Heja heja vodite nas pobjedi.


(Original pjesmu pjevaju Branko Blaće i Combo sa Zlatkom Vitezom)