27. lipnja 1925. Mijo Filipović otvorio Zoološki vrt u parku Maksimir.
ZOO kod otvaranja je imao tri lisice i tri sove.
Danas broji preko 275 vrsta životinja i preko 2200 jedinki.
Prva slonica je dopremljena 1931. godine, a posljednja slonica uginula je 2006. u 40-oj godini.

 “Divlja djeca Maksimira – je knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu.” Knjigu je osmislio, odabrao tekstove, sam napisao iskusni novinar i pisac Zvonimir Milčec. U knjizi stvarno morete pročitati zanimljivih tekstova, vidjeti slike koje još nigdje nisu objavljene jer su iz obiteljskih albuma kao iz zbirke MGZ i Arhive grada.
2014. je otvorena nova nastamba za lavove koja je puno veća od dosadašnje i nalikuje na prirodno stanište lavova. Ovo uređenje je u sklopu projekta Modernizacija ZOO vrta Jedna zanimljivost vezana za lavove – zagrebački ZOO vrt imal je najmlađeg timaritelja tigrova i lavova na svijetu – Stjepan Pogačić, imal je svega 16 g.
Zagrebački ZOO vrt uključen u nekoliko svjetskih organizacija za očuvanje ugroženih vrsta. Tako je posljednjih godina u Zagrebačkom zvjerinjaku na svijet došlo nekoliko ugroženih crvenih pandi.

Trenutačno je zbog projekta modernizacije zatvoren glavni ulaz u Zoo vrt u Parku Maksimir te se u Vrt ulazi na Istočni ulaz u ulici Fakultetsko dobro.

Također je zgodno za spomenuti kako je krajem 2011. ispred parka Maksimir ocrtan pješački prelaz “zebra” crno – bijelim prugama prave zebre pa je ta pješačka zebra jedina “ne klasična” u Zagrebu, u Hrvatskoj pa i u svijetu.

(foto: Zlata Žerjavić-Grgurević)