1893.g rođen jedan od najvećih ako ne i najveći pisac 20.st – Miroslav Krleža. Napisao mnoga djela od kojih su najpoznatija: “Godpoda Glembajevi”, “Povratak Filipa Latinovicza” i vjerojatno najpoznatije djelo “Balade Petrice Kerempuha”.
Evo i ulomak iz Balade petrice Kerempuha:
“Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo. Tak i vezda bude da nekak ne bude, kakti biti bude bilo da bi biti bilo.”

Inicijativom Miroslava Krleže osnovana je godine 1950. u Zagrebu posebna ustanova, rad koje nastavlja današnji Zavod, jedina hrvatska institucija koja se 65 godina sustavno bavi leksikografijom. Leksikografski zavod Miroslav Krleža javna je ustanova od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku. Nositelj poslova u djelatnosti leksikografije i enciklopedije od interesa za Republiku Hrvatsku, Zavod je izdao više od 250 različitih enciklopedija, rječnika, leksikona i drugih izdanja koja su važan prinos održavanju i podizanju hrvatskoga intelektualnoga standarda. Izdanja Zavoda tradicionalno su pouzdana i na prepoznatljiv način tumače činjenice iz hrvatskoga naslijeđa i društvene zbilje.

Miroslav Krleža ima ulicu u centru Zagreba, a najstarija zagrebačka osnovna škola (1830.g) na Kaptolu nosi njegovo ime.