1917.g u kinu “Metropol” (poslije kino “Capitol” a kasnije kino “Zagreb”) se prvi put prikazao prvi hrvatski film “Brcko u Zagrebu”.


Nastao je u produkciji prvog hrvatskog filmskog poduzeća “Croatia film k.d.” iz 1917.g scenarij potpisuje Arnošt Grund a redatelj filma je Ante Masovčić. Likove tumače: Irma Polak, Tonka Savić, Stjepan Bojničić.


Film je izgubljen i traga se za njim a poznati su samo fotografski isječci.Prvo filmsko poduzeće “Croatia film k.d.” je osnovano 1917. a ugašeno 1918.g.
Današnje poduzeće “Croatia film” je utemeljeno 1946.g.Jedna mala zanimljivost vezana za redatelja filma Antu Masovčića. Početkom 2014.g na izložbi retrospektive Miroslava Kraljevića (19.12.2013. – 6.4.2014.) održanoj u Modernoj galeriji, hrvatski povjesničar filma Daniel Rafaelić je slučajno otkrio da je Kraljevićev “Bonvivant” zapravo Ante Masovčić. Masovčić je koristio pseudonime Arsen Mass (stoji uz film”Brcko”) i Arsen Mazoff (kao kritičar Obzora). Portret Masovčića je jedno od vrjednijih djela Kraljevića.


(foto: barbarajelinic.wordpress.com)

Povodom 100. Godišnjice prikazivanja filma, Hrvatska pošta izdaje prigodnu markicu.