9. prosinca 1938.g rođena je zagrebačka povjesničarka i književnica Snješka Knežević. Autorica brojnih članaka, znanstvenih i književnih djela na temu Zagreb.
Dugogodišnja urednica i komentatorica Trećeg programa Hrvatskog radija od njegova utemeljenja 1964. godine, ali i stalno nazočna u časopisima, tjednicima, novinama i stručnom tisku o arhitekturi, urbanizmu i zaštiti spomenika. Godine 1990. odlazi s radnog mjesta na Hrvatskom radiju da bi se kao vanjska suradnica Instituta za povijest umjetnosti posvetila znanstvenom radu.

Od 1964. članica je Društva hrvatskih književnih provoditelja. Prevodi s njemačkog jezika dijela lijepe književnosti, teorijske literature, uglavnom s područja povijesti i teorije umjetnosti. Članica je hrvatskog PEN-a, Društva novinara i Društva povjesničara umjetnosti. Godine 1997. i 1998. bila je članicom upravnog odbora Instituta Otvoreno društvo Hrvatska.

Bila je članicom redakcije Arhitektura (1982-86.) i savjeta tog časopisa; redakcije časopisa Čovjek i prostor (1987-95.). U zvanje istraživača-suradnika izbrana je godine 1987., a 1993. upisana u Registar istraživača Ministarstva za znanost, tehnologiju i informatiku Hrvatske. Godine 1994. obranila je na Filozofskom fakultetu tezu Zelena potkova Zagreba. Prilog povijesti urbanog razvoja Zagreba u 19. stoljeću i stekla znanstveni stupanj doktorice društvenih, humanističkih i teoloških znanosti iz područja povijesnih znanosti. I dalje kao vanjska suradnica Instituta radi na temi Urbanistički razvoj Zagreba od 1850. do 1918. godine i Urbanistički razvoj hrvatskih gradova u 19. stoljeću, te na pripremi šest knjiga Djela Milana Preloga (do sada objavljene tri knjige). Za knjigu “Zelena potkova u Zagrebu” (Školska knjiga, FotoSoft) dobila je Nagradu grada Zagreba za 1996. godinu.

Kao gost istraživač predaje na postdiplomskom studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Članica je Povjerenstva za davanje suglasnosti za postavljanje i uklanjanje spomen-ploča, skulptura i sličnih predmeta osobama i političkim događajima iz političkog života Hrvatske Gradske skupštine Zagreba.


Samo neke od njezinih knjiga:
– Zagrebačka Sinagoga
– Zagrebačka Zelena potkova
– Zgrada Nacionalne sveučilišne knjižnice
– Židovski Zagreb
– O Zagrebu
– Zagrebačke urbanističke promenade

(foto: Dunja Kolar)