1892.g sa radom je počela Zagrebačka pivovara
Povijest pivovare počinje kada se pokazalo da mali zagrebački obrtnici – pivari s Gornjeg grada nisu bili u stanju proizvesti dovoljno piva za grad koji se sve više širio i razvijao. Glavni inicijatori za gradnju nove pivovare bili su grof Gustav Pongratz i barun Petar Dragutin Turković. Osnivačka skupština Zagrebačke pivovare kao dioničkog društva održana je 19. svibnja 1892. u prostorijama Hrvatske eskontne banke na Jelačićevu trgu. Uskoro se pristupilo izgradnji tvorničke zgrade po nacrtima arhitekta Kuna Weidmanna, a u izvedbi Janka Grahora na lokaciji Gornja Ilica.

Svečano otvorenje održano je 12. srpnja 1893. godine. Tisuće Zagrepčana pohitalo je posjetiti novo zdanje, čiji je vrt petnaest godina prije nego što je uopće Zagreb dobio električnu rasvjetu bio rasvijetljen električnim svjetlom. To je bila posebna atrakcija, koju je svaki Zagrepčanin htio vidjeti i osjetiti. Pivovara je imala i sustav za hlađenje Habermann te dinamo stroj jakosti 110 volta i dva kotla volumena 64 kubičnih litara. Uz električnu rasvjetu od 12 svjetiljki, a pod zaštitom krova koji je štitio od sunca i vjetra, ondje su se građani mogli ugodno osjećati. Pivovara je tako postala sastavni dio najvećih zagrebačkih znamenitosti.

Godine 1993. pivovara je ponovno postala dioničkim društvom, a uskoro potom i najuspješnijom hrvatskom pivovarom.
Od 2012. godine u vlasništvu je društva Molson Coors, jedne od najvećih svjetskih industrija piva.

Najpoznatiji proizvod je Ožujsko pivo koje je poznato i pod nadimkom Žuja. Trenutno je najprodavanije pivo s tržišnim udjelom od čak 40%. Proizvodi se u limenkama od 0.33 i 0,5 litara, plastičnim bocama 1 i 2 litre te staklenkama od 0,2, 033, i 0,5 litara. Ožujsko pivo ima i posebna izdanja povodom raznih događanja Božićno pivo, Nogometno pivo.
Osim Ožujskog piva, Zagrebačka pivovara puni i druga piva:

Ožujsko
Ožujsko Cool
Tomislav
Löwenbrau
Becks
Božićno 2008
Stella Artois
Stella Artois NA
Ožujsko Limun
Ožujsko Grejp
Staropramen
Ožujsko Nefiltrirano

Ovdje možete naći više slika iz Zagrebačke pivovare
https://www.facebook.com/media/set/…

povijest pivovare preuzeto sa m.ozujsko.com