Špilja Veternica zaštićena je 1979. godine kao geomorfološki spomenik prirode. Smještena je na jugozapadnom dijelu Medvednice, udaljena samo

9 km od centra Zagreba. Sa 7,1 km ukupne dužine svih kanala, Veternica je četvrta špilja u Hrvatskoj. Glavni kanal dugačak je 2,6 km, od čega je prvih 380 m elektrificirano i uređeno za turistički obilazak.

Veternica predstavlja značajan paleontološki i arheološki lokalitet. Jedno je od najbogatijih nalazišta špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus) te druge pleistocenske faune (kirhberški nosorog, golemi jelen, leopard, spiljski lav, itd.).

U špilji su nađeni ostaci ognjišta i brojni artefakti (kameno oruđe i oružje) koje je pripadalo suvremenicima krapinskog neandertalskog pračovjeka, čija starost je utvrđena na oko 40.000 godina. Špilja Veternica služila je paleolitičkom lovcima kao sklonište ili boravište. U mlađim naslagama Veternice (neolitik, brončano doba) nađeno je nekoliko dobro očuvanih lubanja vrste Homo sapiens, te fragmenti keramike i zemljanih posuda, ukrasa itd. što svjedoči o postojanju “grobnice iz neolitika”. Isto tako, nađeni su neki predmeti iz rimskog doba (svjetiljka uljanica, kopča rimskog vojnika, novčići).

1950. godine planinari i speleolozi planinarskog društva Željezničar uređuju prvi dio špilje radi lakše prohodnosti i postavljaju se vrata na ulazu. Prvobitna vrata su nakon nekoliko godina razvaljena i zatim se postavljanju druga koja se i danas nalaze na ulazu u glavni kanal špilje. Do trenutka dok nisu bila postavljena vrata, špilja je bila izložena devastaciji – prvih 380 m koji su lako prohodni, skoro uopće nemaju stalaktita jer su ih posjetitelji kidali i iznosili, te su se i potpisivali na zidove špilje.

2001. godine Javna ustanova “Park prirode Medvednica” uređuje pristupnu planinarsku stazu od P.D. “Glavica” do špilje Veternice, postavlja nove table i klupe, u cijelosti obnavlja električnu instalaciju u špilji, te tiska brošuru “Špilja Veternica – geomorfološki spomenik prirode” na hrvatskom i engleskom. Tako obnovljena, špilja je otvorena za posjećivanje 20. svibnja 2002. godine.

Velika biološka vrijednost Veternice leži u činjenici da špilju naseljava čak 14 zaštićenih vrsta šišmiša, te nekoliko rijetkih i endemskih vrsta podzemnih beskralježnjaka.

Radno vrijeme i cijena posjeta

Subotom i nedjeljom – od travnja do kraja listopada organizirana su dežurstva vodiča pred špiljom za pojedinačne posjetitelje od 10:00 do 16:00 sati.
NAPOMENA – u srpnju i kolovozu dežurstva vodiča pred špiljom su samo nedjeljom i blagdanom.

Radnim danom – za organizirane skupine, uz dogovor s Ustanovom (dolje navedeni brojevi telefona). Minimalan broj posjetitelja po grupi je 20 osoba.

Cijene ulaznica

– djeca 20 kn
– studenti i umirovljenici 25 kn
– odrasli 30 kn
– obiteljska (obitelj s djecom) 60 kn

Špilju nije moguće posjetiti bez vodiča ovlaštenog od strane Javne ustanove «PP Medvednica». Stručno vođenje uračunato je u cijenu same ulaznice.

 U slučaju lošeg vremena, redovna dežurstva vikendom se otkazuju. Informacije na tel: + 385 1 4586 317 (cijelu godinu od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00 sati).

Temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 10°C, te je stoga potrebno u toplijem dijelu godine ponijeti adekvatnu odjeću. Također, preporuča se sportska obuća jer je pristup moguć samo planinarskim stazama kroz šumu, a u samoj špilji djelomično ima blata.