24. travnja 1931.g srušena je Zakladna bolnica u Ilici. 1
osnovana je 1791., nakon što je Zagreb poharala epidemija gripe, a iz Beča došao prijedlog da se po uzoru na pariški Hotel-Dieu, odnosno po uzoru na novu bečku Opću bolnicu, sagrađenu po želji car Josipa II., sagrade slične bolnice “po svoj provinciji”. Na Griču, na Kaptolu i u Vlaškoj ulici već su postojali kseno­dohiji, azili za starce i ubožnice, s vlastitim zakladama. Grička bolnica se nalazila u Dugoj ulici, dok je ubožnica bila u Kožarskoj ulici. Osim toga posto­jale su kaptolska i biskupska bolnica te Zaklada građanina Stillera.
1804.g na početku Ilice (danas je tu Ilički neboder) je svečano otvorena Zakladna bolnica. Sadržavala je nemoćnicu , bolnicu i umobolnicu. U bolnici je moglo biti 28 siromaha i 32 bolesnika. Maksimilijan Vrhovac je dao dograditi drugi kat jer je bolnica postala premala.
U bolnici je bila i kapela “Trpećeg Isusa”, koja je do izgradnje bolnice stajala na Trgu bana Jelačića blizu Splavnice. Kada je bolnica srušena 1931.g, srušena je i kapelica. No, izgradnjom novog bloka Gajeva-Bogovićeva-Petrićeva, kapela je opet dobila svoje mjesto unutar nove zgrade te je i danas tamo.
Zakladna bolnica je srušena 1931.g (početak rušenja 16. veljače 1931.g) a sva oprema je preseljena u Ortopedsku bolnicu na Sv. Duhu. Ortopedska bolnica je kasnije ukinuta a zakladna bolnica “nastavila raditi” u novoj bolnici.
Tako u zgradi kliničke bolnice Sv. Duh djeluje najstarija bolnica u Hrvatskoj, a logo bolnice Sv. Duh sadrži zgradu Zakladne bolnice i 1804.g.