Puno komentara sam pročital kak mnogi zamjeraju Hermanu Bolleu “novogradnju” na katedrali nakon velikog potresa 1880.g. iako je on samo u početku nadgledao radove koji su se izvodili prema arhitektu Friedrichu von Schmidtu, glavnom arhitektu za obnovu zagrebačke katedrale.

Schmitd je osim zagrebačke obnovil i đakovačku katedralu te se može videti velika sličnost između te dvije katedrale.

Đakovačka katedrala

U nekom članku je pisalo kako je stara zagrebačka katedrala nakon kaj su ju zdrušili u 15 stoljeću, trebala imati dva tornja nakon obnove, no zbog manjka love nije se izgradio taj drugi toranj iako su za njega napravljeni temelji pa je ostala samo s tim jednim. Prilikom obnove nakon potresa 1880.g, Schmitd i Bolle su naišli na te temelje te su vjerojatno na temelju toga projektirali katedralu s dva tornja.

Gledam staru fotku katedrale prije potresa, i nekak mi se čini da je leva strana bez tornja gotovo ista kao i ova desno na kojoj je toranj.

Uz to, na starom pečatu iz 1371.g vidi se kako kralj Stjepan Bogorodici pokazuje katedralu s dva tornja.

Ovaj pečat se nalazi na maketi Zagreba u Parku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Bolle je preuzeo obnovu katedrale od Schmitda te je malo modificirao izgled katedrale. Znači, nije Bolle projektirao katedralu već Schmitd i onda ako već netko želi sve po spisku nek ne krive Bollea.

Valja spomenuti da je obnova katedrale započela prije Velikog potresa 1879.g, a ne 1880. ili 1881.g.

Tekst: Ivan Brnčić