Foto: Kocke na Markovom trgu, Ivan Brnčić

Pretpostavljam da su svi koji su bili kod Markove crkve primjetili nekakve kocke i cigle usred ceste. Legenda priča kako su to kocke od Gupčevog “prijestolja” na kojem okrunjen užarenom krunom. Isto tako se priča kako je rasčetvoren na Markovom trgu, ali je on ubijen na Zvedišću.

Kad sam god prolazio Markovim trgom i kad sam god vidio ove kocke sam se uvijek pitao – kakve su to kocke, od čega su, kaj je tu bilo? Malo me čudilo jer stoje skoro pa nasred trga. Kako sam počeo istraživati Zagreb i njegove zanimljivosti i priče koje skriva, doznao sam i od čega su ove kocke i čemu su služile.


Te su kocke karakteristika gotskih crkvi i služile su za vjerske prosecije. I danas su još vidljive takve kocke kod gotičkih crkvi. Kao kaj morete vidjeti na prvoj slici da u svakoj od ovih pet kocki postoji rupa. Kocke na rubovima i rupe u njima su poslužille da se u njih zataknu stupovi koji su nosili baldahin (koje se još zove i nebo). Takve baldahine tj neba možete vidjeti i u crkvama samo u manjim varijantama, pa i u našoj Katedrali na glavnom oltaru ispod kojeg stoji Bl.Dj.Marija.


Foto: Pogled na kocke u odnosu na crkvu, Ivan Brnčić

Srednji kamen je služio kao uporište žrtvenika na koje se postavljalo presveto otajstvo. te su kocke neda stajale uz samu crkvu no one su kasnije premještene na današnje mjesto.
Kako sam na početku spomenuo, najčešće vjerovanje od kud potječu ove kocke je priča da su od postolja na kojem je okrunjen vođa seljačke bune Matija Gubec. Oni koji koji su vidjeli starije slike sa Marijinim kipom ispred crkve vjeruju da su te kocke od postolja njenog kipa ili fontane koja je kasnije postavljena nakon kaj se uklonio trošni kip o kojem sam pisao u prošlom postu u čast dolaska kralja. No, to je krivo mišljenje jer ako malo bolje pogledamo stariju sliku vidjet ćemo kako je Marijin kip malo u lijevu stranu ako gledamo prema crkvi. Ili ako pogledamo sliku koja prikazuje kip iz blizine tu ćemo vidjeti da je njen kip u odosu na Čirilmetodsku ulicu postavljen u desno.

Na donjoj slici se vide kako su kocke u ravnini sa gotičkim južnim portalom crkve.