Zbog doprinosa Marije Braut u promociji Zagreba kroz fotografije, Zagrebački kutak je pokrenuo inicijativu da se za sada neimenovani prolaz između Cesarčeve i Bakačeve preimenuje u Prolaz Marije Braut. Otvorili smo online peticiju. U prosincu 2015.g pozvani smo bili na sjednicu Odbora za imenovanje ulica i trgova gdje se njeno ime uvrstilo u Fond imena dok se imenovanje prolaza mora još malo pričekati zbog toga što taj prolazi preko četiri parcele od kojih su 3 u privatnom vlasništvu a jedno u vlasništvu Grada Zagreba. traži se rješenje kako bi se taj prolaz doveo u stanje za imenovanje. Sve daljnje informacije vezane za ovu inicijativu ćemo na vrijeme objaviti.

O Mariji Braut

Marija Braut rođena je 1929. u Celju. U Zagreb se doselila 1941. te je tu maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se počela baviti 1967. u ateljeu Toše Dabca, najprije kao učenica, a poslije i suradnica toga našega najpoznatijega predstavnika tzv. Zagrebačke škole fotografije. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u galeriji zagrebačkoga Studentskoga centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a.

Radila je u Galerijama grada Zagreba (današnjem Muzeju suvremene umjetnosti), za čije je potrebe snimala slike za kataloge te portrete mnogih umjetnika. Od 1972. djelovala je kao samostalna umjetnica. Svoje umjetničke fotografije izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi, a mnoge su joj fotografije objavljivane i u novinama te specijaliziranim časopisima. Kao fotografkinja je surađivala i s mnogim hrvatskim kazalištima i festivalima, primjerice Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Zagrebačkim kazalištem mladih, Gradskim dramskim kazalištem Gavella i Satiričkim kazalištem Kerempuh te Dubrovačkim ljetnim igrama.

O životu i umjetničkom radu Marije Braut snimljen je 2009. godine i dokumentarni film “Marija hoda sama”. Posljednja velika izložba njezinih do tada nepoznatih i rjeđe izlaganih fotografija nazvana je Nepoznati Zagreb Marije Braut i priređena u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 2014. godine.[1] Njezine fotografije i na tisuće negativa čuvaju se u zbirkama mnogih zagrebačkih muzeja, Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i drugdje.

Marija Braut dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade Grada Zagreba (1972.) i nagrade za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (2008.).

Umrla je 1. srpnja 2015.g u Zagrebu.


(Tekst o Mariji Braut : Wikipedia, foto:Ivan Brnčić)