Zagreb skriva mnoge zanimljivosti kraj kojih svaki dan prolazimo a da ih ne primjećujemo. Jedna od tih zanimljivosti je i slika Nikole Zrinskog na trgu koji nosi njegovo ime uz ulaz u ljekarnu. Pitamo prijatelje, sugrađane znaju li za ovu sliku – tek ih je par reklo da su ju vidjeli .

Do nedugo je ta slika stajala zapuštena, trošnog i neuglednog drvenog okvira te hrđavog željeznog zastora. Gradski ured za zaštitu spomenika je dao tu sliku restaurirati i ona je vraćne u novom okviru. Urednik portala Ivan Brnčić pisao prije nekoliko godina o njoj i žalio kako je šteta što propada, slao je upite na adresu Ureda za zaštitu spomenika kako može on kao fizička osoba urediti tu sliku no odgovor nije dobio. Pred kraj 2015.g slika je maknuta a na upit urednika što je sa slikom nije dobio odovor. Pomislio je da će kao i još neke vrijednosti netragom nestati. No, njegovo veselje je bilo veliko kada je ugledao obnovljenu sliku.

Kuću u kojoj se nalazi ljekarna, 1859. izgradio je za pekara Aloinsa Halma graditelj Janko Grahor (on je 1875. skupa sa Kleinom izgradio zgradu Hrvatskog glazbenog zavoda, u Gundulićevoj ulici),. Kuća, koja je prvotno bila jednokatnica, a danas je najstarija stambena kuća na Zrinjevcu, dobila je ime po pekaru, “Kuća Halm”.

1880. godine njezin novi vlasnik, barun Metel Ožegović, dogradio je drugi kat, a 1903. se dograđuje i treći.

Ljekarnik Aleksandar Hržić je 1890. dobio koncesiju za otvaranje ljekarne na uglu Zrinjevca i Tesline. Četri godine kasnije tu koncesiju prodaje Hinku Brodjovinu, koji postaje jedan od najuglednijih ljekarnika tog vremena.

Hinko je imao svoj patent dječje kreme koja se jako dobro prodavala, pa je ljekarna ubrzo postala jako poznata. Interijer je sve do danas ostao isti, pa ako navratite u ljekarnu, možete videti ormare i vitrine iz 19. stoljeća.

Osim ljekarništva, Hinko je volio umjetnost i slikanje, pa je kroz život skupio vrijednu kolekciju slika, a išao je i na privatnu poduku kod poznatog slikara Otona Ivekovića.

slika snimljena 2011.godine

1895. godine pozvao je Belu Čikoš Sesiju da mu naslika sliku Zrinskog, kako bi njegova ljekarna imala jedan prepoznatljiv detalj po kojem bi građani i kupci mogli prepoznati ljekarnu “K Zrinskom”, ali i u čast prve izvedbe opere “N. Š. Zrinski” Ivana pl. Zajca u tek izgrađenom HNK. Bela je po zahtjevu Hinka, tehnikom ulja na limu, naslikao N. Zrinskog pred vratima tvrđave Siget. Kada je Bela naslikao traženu sliku, Hinko ju je dao izložiti na zid kuće kraj ulaza u ljekarnu, kako bi joj se svi  mogli diviti. No, ubrzo je shvatio kolka je vrijednost slike, te ju je sklonio i sam ju naslikao. Iako je kopija, ona ima veliku povijesnu vrijednost.

Originalna Belina slika Zrinskog se čuva u Osijeku u Galeriji likovnih umjetnosti.

Teško ju je fotografirati iz blizine zbog refleksije u staklu slike jer se sve vidi drugo osim same slike. Fotografije ispod su od 5. veljače 2016.