LOKACIJA: Heinzelova 55, Veterinsrski fakultet

SPOMENIK : Eugen Podaubsky

Djelo je izrađeno od bronce 1959. godine.

Eugen Podaubsky (1869.-1935.), veterinar, sveučilišni profesor. Prvi dekan veterinsrskog fakulteta u Zagrebu, te osnivač i glavni urednik stručnoga glasila Veterinarski vjesnik. Osnivač je i Veterinarske visoke škole u Zagrebu (1919.). Također, bio je i savjetnik zemaljske vlade za konjogojstvo.

Članovi veterinaraskog društva podigli su mu spomenik u znak zahvalnosti za sve što je učinio na području veterine.

AUTOR: Vanja Radauš

Vanja Radauš (Vinkovci, 29. travnja 1906. – Zagreb, 24. travnja 1975.), bio je hrvatski kipar, slikar i književnik. Jedan je od najznačajnijih protagonista hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća.

Studirao je kiparstvo na Akademiji, u Zagrebu, od 1924. do 1930. godine. Bio je redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti od 1945. do 1969. godine. Od 1947. godine član je HAZU, a od 1950. godine je, kao majstor kiparstva, vodio svoju majstorsku radionicu za studente postdiplomce. Vanja Radauš je na nagovor skladateljice Ivane Lang izradio kip Vatroslava Lisinskoga koji se i danas čuva u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Godine 1975. počinio je samoubojstvo, što kao uzrok smrti nije razjašnjeno u potpunosti. Pokopan je na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Njegova su djela mnoga, a na području kiparstva najpoznatija su: Bacač diska u Zagrebu., Petrica i galženjaki, Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, Spomenik palim hrvatskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom Mirogoju,Spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkoga terora u Puli, Poprsje Đure Đakovića u Zagrebu, Medveščak 2, postavljena 1986., rad iz 1969., Skulptura “Ranjenik” smještena na cvjetnom rondu u dvorištu Moderne galerije u Zagrebu.