Antun Dominik Fernkorn rođen 17. ožujka 1813. iako nije hrvat, zaslužan je za umjetnička djela u samom centrgu grada Zagreba.

Zagreb je prije stotinjak godina bio dosta manji nego danas,bio je u izgradnji. Naš grad su gradili veliki europski arhitekti. Također i veliki kipari su ostavli velik doprinost Zagrebu.

Godine 1829. završena je izgradnja južnog djela Trga bana Jelačića. Na početku današnje ulice Lj. Gaja (nekad Bolničke) je sagrađena kuća Pavla Hatza koji je bio je trgovac, ugledni građanin i gradonačelnik Zagreba 1872/73.U Hatzovoj kući je otvorena kavana koja je nekoliko puta mjenjala vlasnike. Najpoznatije ime je bilo “Grand caffe” tj Velika kavana. Točno nakon sto godina – 1929. g je srušena ta kavana i na mjestu Hatzove kuće je sagrađen hotel trgovca Milinova. 1937. velika kavana je ponovno otvorena i imala je više od 1000 mjesta.

1942 je preuređena, a cijeli hotel je promjenio ime u Dubrovnik te je tako i Velika kavana preimenovana u “Kavana Dubrovnik”. Hotel i kavana su i danas na istom mjestu. Na tom hotelu ste pretpostavljam vidjeli i jedan kip koji gleda prema trgu. Taj kip prikazuje Boga Merkura.
Malo koga zanima porijeklo i tko je napravio taj kip. No, isto tako malo njih zna koliko je taj kip zapravo vrijedan. Zašto je toliko vrijedan? Taj kip je napravio Anton Dominik Fernkorn (on je napravio vjerojatno napoznatiji kip ne samo u Zagrebu nego u Hrvatskoj – spomenik banu Jelačiću). Postavljen je na Hatzovu kuću 1830.g. No, ovaj kip je vrijedan zbog toga što ga je Fernokon napravio sa svega 17 g (rođen je 1813.) i njegov je prvi rad koji izložen na otvorenom prostoru.

Nadamo se da nekome neće pasti na suludu ideju da ga makne.