LOKACIJA: Opatička 22

SPOMENIK: August Šenoa

Spomenik je izrađen od bronce 1938. godine.

August Šenoa (1838.-1881.), književnik, zagrebački senator. Tvorac modernog hrvatskog romana. 1857. godine u gornjogradskoj gimnaziji, i upisuje se na Pravoslovnu akademiju. Od početka listopada 1859. godine nastavlja pravni studij u Pragu. Tu ostaje do 1865. godine. Ne položivš na vrijeme odrđene ispite bio je prisiljen baviti se novinarstvom te se vraća u Zagreb i radi u redakciji “Pozor”. 1868. godine postaje gradski bilježnik. Postaje ravnatelj hrvatskoga zemaljskog kazališta 1870. godine postaje i dramaturg. Njegov prvi roman “Zlatarevo zlato” izlazi 1871. godine. Dvije godine kasnije, 1873. godine, postao je gradski senator i napušta kazalište. Od 1874. godine do smrti uređuje hrvatski književni časopis “Vijenac”. Umro je 13. prosinca 1881. godine. Ležeći bolestan diktirao je Kletvu i rekao je: “Ne dajte mi umrjeti, imam još toliko toga za napisati”.

Najpoznatija djela su mu: “Seljačka buna”, “Zlatarevo zlato”, “Prosjak Luka”, “Mladi gospodin”, “Prijan Lovro”, “Diogeneš”, “Kanarinčeva ljubovca”,”Vječni Žid” i “Zagrebulje”.

AUTOR: Emil Bohutinsky

Bohutinsky Emil, hrvatski kipar (Križevci, 31. X. 1907 – Zagreb, 12. IX. 1996). Započeo studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a završio ga u Rimu 1930. U početnom razdoblju modelirao je pod utjecajem klasike i Meštrovića; poslije je razvijao vlastiti likovni izraz, u kojem prevladavaju realizam u portretu i medalji a diskretna stilizacija i meka modelacija u žanr-prizorima i spomeničkim cjelinama. Izradio je poprsja A. Šenoe, N. Tesle i J. Kozarca. Autor je dekorativnih reljefa na zgradi Matice hrvatskih obrtnika i na Pošti II., brončanoga kipa dječaka na Trgu kralja Petra Krešimira IV. (sve u Zagrebu).