LOKACIJA: Trg Petra preradovića

SPOEMNIK: Petar Preradović

Spomenik je izrađen 1894. godine od bronce., a 1956. godine postavljen na današnju lokaciju.

Petar Preradović (1818.-1872.), pjesnik.

Petar Preradović rođen je 1818.g. Preradović se školuje za vojnički poziv. Najprije pohađa Vojnički zavod u Bjelovaru, a 1830. odlazi u Vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu. Boravak na akademiji utjecao je na formiranje njegovih književnih sklonosti, naročito prema romantizmu. Nakon školovanja započeo je službu kao poručnik u Milanu 1838. godine.
Na njegov povratak pisanju na hrvatskom jeziku utjecao je susret s Ivanom Kukuljevićem. Preradović je uskoro prihvatio sve ilirske ideje. 1848. premješten je u Dalmaciju, gdje je počeo objavljivati pjesme na hrvatskom jeziku, te mu tu izlazi i prva zbirka pjesama.
Preradović je umro u Fahrafeldu u Austriji, 1872. godine. Iza sebe je ostavio veliko književno stvaralaštvo koje možemo podijeliti u tri faze. U prvoj fazi nastaju pjesme na njemačkom jeziku. U duhu romantizma piše subjektivnu poeziju naglašenih emocija. Druga faza središnje je razdoblje njegova stvaralaštva. Tada se pjesnik nalazio u domovini i bio suradnik časopisa Zora Dalmatinska, gdje je objavio i svoje zbirke pjesama. U trećoj fazi postupno se okreće epskom stvaralaštvu, pišući djela u kojima dominira motiv sudbine.

AUTOR: Ivan Rendić

Ivan Rendić (Imotski,1849. – Split,1932.), akademski slikar. Završio kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Veneciji. Bio je član grupe Medulić.Njegovi realistični portreti vrsni su primjeri portretne plastike. Izveo je brojne javne spomenike i veliki broj nadgrobnih spomenika. Njegova djela odlikuju realističnim pristupom i mnogim detaljima. Često primjenjuje folklorne motive.