LOKACIJA: Trg sportova

SPOMENIK: Franjo Bučar

Spomenik je izrađen od bronce 1991.g., a postavljen prema idejnom rješenju Mihajla Kranjca.

Dr. Franjo Bučar (Zagreb, 25. studenog 1866. – Zagreb, 26. prosinca 1946.), hrvatski književnik, književni povjesničar i športski djelatnik. Filozofski fakultet, smjer povijest i zemljopis završio je u Zagrebu, a povijesne znanosti doktorirao je u Grazu 1897. godine. Kao povjesničar književnosti, bavio se istraživanjem protestantske književnosti u Hrvata, a pisao je i o skandinavskim književnostima. Bio je istaknuti športski pisac. Bio je popularizator i pokretač uvođenja mnogih športskih disciplina u Hrvatskoj, primjerice gimnastike, skijanja, hokeja na ledu i drugih športova. U svom djelu ”Igre za društva i škole iz 1925. godine u Zagrebu objavljuje prva odbojkaška pravila.. Sudjelovao je u osnivanju brojnih klubova i strukovnih saveza, a odigrao je i istaknutu ulogu u sokolskoj organizaciji. je biblioteku od nekoliko tisuća svezaka. Nagrađen je brojnim domaćim i stranim priznanjima. Godine 1909. izabran je za prvog predsjednika Hrvatskog športskog saveza. Osnivač je i prvi predsjednik Jugoslavenskog olimpijskog odbora. Član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1920. do 1946. godine. Po njemu je nazvana Državna nagrada za šport “Franjo Bučar”.

AUTOR: Kosta Angeli Radovani

Kosta Angeli Radovani (London, 6. listopada 1916. – Zagreb, 27. veljače 2002.), hrvatski kipar likovni pedagog, i akademik.

Studira na Accademia di belle arti di Brera u Milanu. Ratno vrijeme 1941./45. provodi na Zagrebačkoj likovnoj Akademiji gdje polazi specijalku za kiparstvo i grafiku kod Frana Kršinića i Tomislav Krizmana. Nakon Drugog svjetskog rata Radovani je među osnivačima Akademije primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1950., gdje vodi katedru kiparstva. Od 1977. radi kao redovni profesor na kiparskom odjelu na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radovani je bio redovni član Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti od 1992. godine.Kao kipar bio je opsjednut samo jednim – ljudskim likom, tako da se sav njegov opus svodi na aktove i portrete. Izveo je preko 30 velikih javnih skulptura. Radovani se zarana posvetio sitnoj plastici i medaljerstvu, u njegovu opusu je 400 portreta i gotovo isto toliko portretnih medalja te preko 800 malih figura ( sitna plastika ). Autor je Rektorskog lanca – rađenog u povodu svečane proslave 300-te godišnjice Zagrebačkog Sveučilišta, to je lanac s 14 srebrnih medalja na kojima su reljefni portreti četrnaestorice velikana hrvatske povijesti. Uz lanac ide i velika medalja s likovima Marulića, Mažuranića i Gundulića na jednoj , te J.J.Strossmayera na drugoj strani.

Radovani se okušao i kao pisac 1985. Matica hrvatska izdala mu je knjigu eseja Kip bez grive.