1896.g prihvaćen novi izgled grba Grada Zagreba. Novi izgled grba je predložio heraldičar i povjesničar Ivan pl. Bojničić a skicu grba je napravio Branko Šenoa (sin pjesnika Augusta Šenoe).
Do tada se grba grada prikazivao u crvenoj boji koji se koristio još u 13 st. kao što se može vidjeti na krovu crkve sv. Marka.
Kako je crkva sv Marka bila porušena u Velikom potresu 1880.g, a graditelj Friedrich Schmidt je dao napraviti šareni krov s grbovima Trojedne Hrvatske i grb Grada Zagreba. Svega par godina kasnije nakon završetka radova na krovu, je prihvaćeno novi izgled grba pa nije bilo smisla ali i novaca za promjenom grba pa je ostalo do današnjeg dana.
Stari grb možete vidjeti i iznad ljekarne “K crnom orlu” u Kamenitoj ulici (najstarijoj ljekarni koja radi od 1355. i u njoj radio Niccolo Alghieri – unuk Dantea Alighierija).
Razlika u novom (današnjem) grbu osim plave boje su otvorena vrata koja označavaju gostoljubivost
S vremenom su se detalji grba izmjenjivali pa je tako grb sadržavao petokraku zvijezdu i zidanu krunu nad štitom.
Prema statutu Grada Zagreba,  službeni opis je sljedeći:
“U plavome polju na zelenome brijegu nalazi se srebrni/bijeli grad s trima kulama i otvorenim zlatnim/žutim vratima; gore desno zlatna/žuta šesterokraka zvijezda, gore lijevo srebrni/bijeli polumjesec.”

Zeleni brijeg predstavlja brdo Grič (Gradec) dok utvrda sa tri kule predstavlja grad (nekad naselje) Gradec (jedan od dva najstarija djela Zagreba). Vrata na utvrdi su otvorena i znači gostoljubivost.
Zvijezda i mjesec (mlađak) simboli su starih slavenskih predkršćanskih božanstava ljepote i ljubavi – božice Lade, koja se prikazivala u narodu kao zvijezda i boga Lelja, prikazivanog u liku mladog mjeseca ili mlađka;. Zbog velikog značaja oni su se i danas sačuvali u raznim oblicima kao sjećanje na ta božanstva. Često su se stari slavenski narodi koristili njihovim simbolima u heraldici pa ih tako možete naći kod Rusa, Slovaka, Čeha, kod nas bilo da se radilo o državnoj ili obiteljskoj kulturi ili umjetnosti. Kod nekih naroda mjesec označava narod a zvijezda sreća.
Boje u grbu prema vjerovanju znače:
> zelena označava nadu, besmrtnost, snagu, odanost;
> plava označava mudrost, slavu, plemenitost, vjernost, aristokraciju;
> zlatna (žuta) označava sreću, bogatstvo, razum, svjetlo;
> srebrna (bijela) označava čistoću, mir, duhovnost, vjernost;
> crvena (u starijem grbu) ljubav, strast, radost, velikodušnost.

Originalna skica se može vidjeti u Muzeju Grada Zagreba.