Hrvoje Hitrec (Zagreb, 14. srpnja 1943.) suvremeni je hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim knjigama za djecu i mladež.

Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu, 14. srpnja 1943. godine. Diplomirao je komparativnu književnost 1967. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 1974. godine postao je glavnim urednikom humorističnog lista Kerempuh a 1985. godine imenovan je ravnateljem kazališta Trešnja. 1990. godine postao je prvi glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije a potom ministar informiranja.

Od 2005. godine predsjednik je Hrvatskog kulturnog vijeća. Član je povjerenstva Nagrade Dr. Ivan Šreter za izbor najbolje riječi. Član je Društva hrvatskih književnika.

Književno stvaralaštvo

U romanima, pripovijetkama, dramskim i televizijskim ostvarenjima najčešće mu je mjesto zbivanja grad Zagreb. Prvi Hitrecov roman je Pustinjakov pupak, pa zatim Manijak i Ljubav na crnom baršunu. Najveću su popularnost, i opet u zagrebačkom ambijentu, doživjeli Hitrecovi Smogovci, saga o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga. Po Smogovcima napravljena je najdulja serija u hrvatskoj povijesti s velikim uspjehom. Autor je i drugih romana, kako za djecu (Eko Eko, Humandel), tako i za odrasle (Ur, Pustinjakov pupak, Ljubavi na crnom baršunu, troknjižje Kolarovi koje prate sudbinu zagrebačke obitelji kroz cijelo 20. stoljeće).

Jedan je od najistaknutijih ekologa u književnosti a njegova ekološka svijest najviše je izražena u knjigama za mladež kao što su: Eko Eko (1978.), Smogovci i strašni Bongo (1987.) te Zbogom Smogovci (1989.).

Izvor : http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvoje_Hitrec