Crkva sv. Marka je poprilično bila porušena u velikom potresu 1880.g koji je porušio veliki dio Zagreba. Arhitekti Hermann Bollé i Friedrich von Schmidt su obnovili Markovu crkvu i postavili joj današnji prepoznatljiv izgled i krov koji je danas atrakcija i ljepota Zagreba. Na krov su stavili tada važeći grb grada, na cervenom štitu i taj se grb koristio još od 13. stoljeća.
3. kolovoza 1896. Ivan pl. Bojničić Kninski je napravil prijedlog za grb i tog je dana predočio vladi svoj prijedlog koji je i prihvaćen. “Štit modre boje u kojem se vidi na zelenom brijegu srebrni grad s tri kule, praćen desno od rastućeg srebrnog mjeseca, lijevo od šesterokrake zlatne zvijezde. Iznad štita je zlatna kruna”. Od tada se Zagrebov grb prikazuje na modrom tj plavom štitu. Od 90e se koristi grb bez krune.

Kaj znače simboli u grbu? Nema nekog službenog objašnjenja.
Dakle, grb se sastoji od zelenog brijega, srebrne (bijele) kule, zlatne (žute) zvijezde i srebrnog (bijelog) mjeseca.
>Zeleni brijeg predstavlja brdo Grič (Gradec) dok utvrda sa tri kule predstavlja grad (nekad naselje) Gradec (jedan od dva najstarija djela Zagreba). Vrata na utvrdi su otvorena i znači gostoljubivost (nisu uvijek vrata na kuli bila otvorena na grbu).
>Zvijezda i mjesec (mlađak) simboli su starih slavenskih predkršćanskih božanstava ljepote i ljubavi – božice Lade, koja se prikazivala u narodu kao zvijezda i boga Lelja, prikazivanog u liku mladog mjeseca ili mlađka;. Zbog velikog značaja oni su se i danas sačuvali u raznim oblicima kao sjećanje na ta božanstva. Često su se stari slavenski narodi koristili njihovim simbolima u heraldici pa ih tako možete naći kod Rusa, Slovaka, Čeha, kod nas bilo da se radilo o državnoj ili obiteljskoj kulturi ili umjetnosti. Kod nekih naroda mjesec označava narod a zvijezda sreća.
Boje u grbu:
> zelena označava nadu, besmrtnost, snagu, odanost;
> plava označava mudrost, slavu, plemenitost, vjernost, aristokraciju;
> zlatna (žuta) označava sreću, bogatstvo, razum, svjetlo;
> srebrna (bijela) označava čistoću, mir, duhovnost, vjernost;
> crvena (u starijem grbu) ljubav, strast, radost, velikodušnost.

stari grb iz 13. stoljeća, Foto: Ivan Brnčić