Bista:
Dragutin Domjanić

Lokacija:
Strossmayerov trg, Zagreb

Autor:
Vanja Radauš

Godina postavljanja:
1943.

(izrađen od bronce 1939.godine. Prvobitno postavljen na Tuškancu, ponovno je odliven i postavljen 1943. na današnju lokaciju)

Godina i autor fotografije:
2015., Ivan Brnčić

O Dragutinu Domjaniću
Dragutin Milivoj Domjanić (Adamovec 12. rujna 1875. – Zagreb 7. lipnja 1933.), hrvatski pjesnik. Završivši studij prava, bio je sudac i vijećnik Banskog stola u Zagrbu. Bio je član JAZU i predsjednik Matice hrvatske (1921. – 1926). Prevodio je svjetski poznate liričare Goethea, Heinea,Verlainea itd. Pjevao je o duhovnoj ljubavi, o intimi plemićkih domova, o gospodarskim perivojima, markizama i kavalirima minulih dana. Najpoznatije mu je djelo kajkavska zbirka: “Kipci i popevke”, a pjesma Fala i Popevke sam slagal, koje je obje uglazbio Vlaho Paljetak. Napisao je i veći broj književnih prikaza, te nekoliko proznih crtica, koji su uglavnom u duhu njegovih lirskih interesa i stilske manire. Autor je i malo znane marionetne igre “Petrica Kerempuh i spametni osel” u kojoj kritički i satirički opisuje hrvatske intelektualce ’20-ih godina.

Ulica koja spaja Vlašku/Maksimirsku sa Petrovom nosi njegovo ime kao i OŠ u Gajnicama

O Vanji Radaušu
Vanja Radauš (Vinkovci, 29. travnja1906. – Zagreb, 24. travnja1975.), bio je hrvatskikipar, slikar i književnik. Jedan je od najznačajnijih protagonista hrvatske likovne umjetnosti20. stoljeća.

Studirao je kiparstvo na Akademiji, u Zagrebu, od 1924. do 1930. godine. Bio je redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti od 1945. do 1969. godine. Od 1947. godine član je HAZU, a od 1950. godine je, kao majstor kiparstva, vodio svoju majstorsku radionicu za studente postdiplomce. Vanja Radauš je na nagovor skladateljice Ivane Lang izradio kip Vatroslava Lisinskoga koji se i danas čuva u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Godine 1975. počinio je samoubojstvo, što kao uzrok smrti nije razjašnjeno u potpunosti. Pokopan je na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Njegova su djela mnoga, a na području kiparstva najpoznatija su: Bacač diska u Zagrebu., Petrica i galženjaki, Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, Spomenik palim hrvatskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom Mirogoju,Spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkoga terora u Puli, Poprsje Đure Đakovića u Zagrebu, Medveščak 2, postavljena 1986., rad iz 1969., Skulptura “Ranjenik” smještena na cvjetnom rondu u dvorištu Moderne galerije u Zagrebu.