LOKACIJA: Marulićev trg

SPOMENIK: Marko Marulić

Spomenik je izrađen 1999. godine od bronce, a postavljen prema idejnom projektu Ljubomira Cote.

Marko Marulić (1450.-1524.) napisao je prvi hrvatski ep “Juditu”, a smatra se ocem hrvatske književnosti. U Splitu je stekao vrlo široko osnovno obrazovanje, a pravo je studirao u Padovi.
Bavio se odvjetništvom u Splitu i obavljao je sudačku službu. Bio je također aktivan u pomaganju hrvatskim knezovima koji su ratovali s Turcima. Pronađeni su podaci da se bavio slikarstvom, arheologijom, proučavao je povijest Splita i Solina te razne crkvene spise. O privatnom životu Marka Marulića ne zna se puno. Postoje podaci da je nakon navršene šezdesete godine otišao iz rodnog Splita na Šoltu, ali nakon dvije godine se ponovo vratio u Split. Tamo je i umro. Napisao je religiozno djelo i to na latinskom jeziku, naslova ” Pouke za čestit život s primjerima svetaca”. Ocijenjeno je kao vrlo dobro i zanimljivo. Uglavnom je pisao religiozna djela i to na latinskom jeziku (“Kritika onih kojih ustvrđuju da je blaženi Jeronim Talijan”, “Komentar antičkih natpisa”). Poznat je po epu “Juditi” koju je napisao 1501. godine, a objavljena je u Mlecima 1521. godine. Sljedeći ep koji je napisao imao je naziv “Suzana”, no on nije bio ni približno toliko značajan kao Judita.

AUTOR: Vlade Radas

Akademski kipar rođen 1951.godine. Diplomirao na ALU u Zagrebu 1979. godine u klasi V.Michielija. Bio je suradnik Majstorskih radionica F.Kršinića i I.Sabolića. U svojem umjetničkom izrazu kreće se od realizma do slobodne poetičke vizije. U Zagrebu je izveo više sakralnih i javnih skulptura.