LOKACIJA: Lučića Ivana 3, Filozofski fakultet

SPOMENIK: Spomenik Silviju Strahiniru Kranjčeviću

Spomenik je izrađen 1962. godine od bronce, visine 3,5 metra.

S. S. Kranjčević se smatra jednim od najznačajnijih pjesnika iz razdoblja realizma koji je iza sebe ostavio veliko naslijeđe. Rođen je 17. veljače 1865. godine. Završio je tečaj za učitelja.
Prva zbirka pjesama bila je “Bugarkinje”. Ona je objavljena na kraju 1885. godine. 1886. godine odlazi u Bosnu. U Sarajevu je ostao do kraja svog života. Bio je glavni urednik časopisa “Nada”, stvorio je jedan od najkvalitetnijih časopisa bivše Jugoslavije. Kada je časopis prestao izlaziti Kranjčević je 1904. godine počeo obnašati funkciju direktora u trgovačkoj školi. Umro je 29. listopada 1908. godine u Sarajevu. Dok je boravio u Sarajevu u Zagrebu su izašle “Izabrane pjesme”, a treća zbirka “Trzaji” objavljena je u Tuzli.

AUTOR: Tomislav Ostoja

Tomislav Ostoja (Split, 20. kolovoza1931.), hrvatski je akademski kipar i slikar, rodom iz Pučišća. Pohađao je splitsku Školu primijenjene umjetnosti na odjelu grafike. Poslije se prebacio na kiparstvo. Studirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi profesora Antunca, Rukljače, Kršinića i Augustinčića. Održao je brojne izložbe svojih radova. Autor je mnogih javnih spomenika od kojih ćemo spomenuti Spomenik borcima skijašima u Begovom Razdolju, Silviju Strahimiru Kranjčeviću u Zagrebu, Marku Oreškoviću u Ličkom Osiku, reljef Hokej 66 u Zagrebu, Alojziju Stepincu u Zagrebu, glavni memorijalni spomenik žrtvama Domovinskog rata 1991.–1995. u Vukovaru te Pad pod križem u Kninu.