13. svibnja 1990.g desio se veliki nered na stadionu Maksimir i nikad odigrana utakmica između Dinama i Crvene zvezde.

Neredi su se dogodili nekoliko dana nakon prvih višestranačkih izbora na kojima je pobijedio HDZ.
Navijači Crvene zvezde (Delije) predvođeni sa Željkom Ražnatovićem Arkanom su prije samog početka krenuli u izgrede te su počeli trgati reklame, transparente, stolice na južnoj tribini a onda su krenuli fizički se obračunati s nekolicinom navijača Dinama (BBB). Tadašnja milicija je samo promatrala te nije zaustavila izgrede prema tadašnjem važećem zakonu.
Mnogobrojni navijači Dinama nisu mogli ostati mirni i promatrati kako  gostujući navijači tuku navijače Dinama a da milicija ne poduzima ništa – krenuli su sami u osvetnički pohod. Suzavci, pendreci, kamenje, letve, šake i noge su postali oružje protiv Delija i milicije.
Prema mnogima, ovaj sukob navijača je namjerno izazvan te smatraju početkom rata u Hrvatskoj, agresije Srbije na području Hrvatske.

Posljedice ovog nereda su mnogobrojni razbijeni izlozi, tramvaju, vozila ali i 79 milicajaca i 59 gledatelja.

Najistaknutiji dio ove nogometne povijesti je bio kada se Zvonimir Boban zaletio na milicajca Refika Ahmetovića te skočio na njega i udario ga koljenom. Zbog ovog napada na milicajca, dosuđena mu je kazna 6 mjeseci ne igranja nogometa a time je propustio Svjetsko prvenstvo u Italiji. Kasnije su se susreli oboje te se ispričali jedan drugome.

CNN je ovu utakmicu stavila na četvrto mjesto na listi utakmica koje su promijenile povijest.

(foto: soundset plavi)

Ako nekoga zanima, OVDJE može pogledati snimku nereda na Maksimiru.