Logo Penkale u servisnoj radionici Boška Varičaka Keranovića Penkle, foto: Ivan Brnčić

24. siječnja 1906.G u patentnom uredu u Budimpešti, Slavoljub Penkala patentirao mehaničku (tehničku) olovku, jedan od svojih mnogobrojnih izuma (nalivpero, prvi hrvatski avion, termafor,termos boca, rotacijska četkica za pranje zubi deterdžent za pranje rublja,insekticid, manometar, dinamometar i još mnoge druge – ima ih ukupno preko 80. )

Svoje izume je radio u Ulici kralja Tomislava 17. gdje mu je i podignuta spomen ploča. Nakon patentiranja, otvara radionicu u ulici Marije Valerije broj 3, danas je to Praška ulica.

Ovim izumom je stekao svjetsku slavu te zbog prevelike narudžbe nije mogao sam proizvoditi dovoljnu količinu pa je sklopio poslovni ugovor sa tvrtkom Moster te su na zemljištu kraj Željezničkog kolodvora izgradili veliku tvornicu pisaćeg pribora “Penkala i Moster”. Mora se istaknut kao važna činjenica i podatak – da je od 1914.-1926. tvornica “Penkala” je bila najveća tvornica pisaćeg pribora u cijelome svijetu.

tvornica Penkala, foto: MGZ

Mehanička olovka je zamijenila drvenu olovku koja se morala šiljiti dok je u mehaničkoj korisnik sam određivao koliko mu treba grafita a debljina pisanja je uvijek bila ista. Penkala je u početku sam radio grafitne tanke štapiće koje su prozvane mine.