Radio Sljeme je hrvatska nekomercijalna radiopostaja koja je dio javnog medijskog servisa – Hrvatskoga radija i emitira svoj program na području Zagreba i šire okolice od 17. travnja 1953. Najprije mjesec dana pod nazivom Radio na valu 202,1 da bi od 15. svibnja 1953. radio ponio današnji naziv.

Prve emisije bile su Kroz Zagreb, Muzika-želje slušalaca, Mali oglasnik… Četverosatni program emitirao se do 1986. godine kada se prelazi na 12-satno emitiranje. Posebice popularne bile su u to vrijeme emisije Abeceda grada i Dnevni događaji i teme (DDT) te emisije emitirane tijekom i uoči Univerzijade 1987.

Tijekom Domovinskog rata posebice slušane bile su emisije S domovinskih bojišta Marine Mučalo (najčešće emitirane s prve crte obrane) i svakodnevno promišljanje o ratu i njegovim posljedicama u emisiji Glas misli Voje Šiljka. Uvođenjem noćnog programa u siječnju 1997. Radio Sljeme prelazi na 24-satno emitiranje.

U novom mileniju Sljeme istaknuto sudjeluje u projektu Vip Snow Queen Trophy prijenosima svih aktivnosti vezanih uz utrke. Uspješno su pratili najvažnije događaje koji su se zbili u Zagrebu, poput svih posjeta Svetog Oca, najprije Ivana Pavla II. a potom i Benedikta XVI., Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., Facebook prosvjeda i brojnih drugih.

Radio Sljeme je kroz godine postojanja konstantno jedna od najslušanijih postaja u gradu Zagrebu.

 (tekst: radio-sljeme)