LOKACIJA: Savska cesta 18, Tehnički muzej

SPOMENIK: David Schwarz

Spomenik je izrađen od bronce, postavljen 2001. godine.

David Schwarz (Kesthely, Mađarska, 2. listopada 1850. – Beč, 13. siječnja 1897.), trgovac i izumitelj. Tvorac prvoga upravljivog aluminijskog zračnog broda s benzinskim motorom. S trinaest godina nastanio se s majkom u Županji. Nakon završetka trgovačkog zanata, 1890.godine postaje trgovcem brašna u Zagrebu.

Kako bi mogao dalje razvijati svoj naum, odlazi u Njemačku gdje je zainteresirao tvorničara aluminija Carla Berga za izradbu letjelica. Schwarz je u Sankt Peterburgu 1893. izgradio zračni brod. No optužen za špijunažu u korist Austrije, uništio ga je dan uoči predstavljanja javnosti i pobjegao u Zagreb, odakle je nastavio tražiti potporu za ostvarivanje svoje zamisli. 1895. na raspolaganje dobiva vojno uzletište Tempelhof pokraj Berlina. Ondje je od aluminija izgradio zračni brod oblika topovske granate kojeg je pokretao benzinski motor snage 11,76 kW. Prvi službeni let je obavljen 3. studenog 1897., kada se brod srušio zbog pada remenja s propelera, a pilot se spasio iskakanjem iz letjelice. Potaknut Schwarzovom idejom, grof Ferdinand von Zeppelin od Schwarzove udovice za 15 000 njemačkih maraka otkupio je projekt s nacrtima, na osnovi kojih je 1900. izradio svoj brod (cepelin), i njime nezasluženo stekao slavu tvorca prvoga zračnoga broda.

AUTOR: Stjepan Gračan

Stjepan Gračan (Prugovac, 1941.), hrvatski kipar.

Diplomirao na ALU u Zagrebu1967. godine u klasi prof. Antuna Augustinčića, u čijoj je Majstorskoj radionici bio suradnik. Suosnivač je i član likovne grupe Baifra. Izrađuje skulpturu angažirane figuracije, često u nekiparskim materijalima. Redoviti profesor ALU u Zagrebu, gdje je bio i dekan.