LOKACIJA: Tuškanac / Nazorova

SPOMENIK: Vladimir Nazor

Spomenik je izrađen od bronce, visine 3,6 metara, postavljen 1972. godine prema idejnom rješenju Dragutina Kiša.

Vladimir Nazor bio je poznati pjesnik, romanopisac i putopisac, rođen 1876. godine.
Nakon što je završio studij prirodoslovnih znanosti u Grazu, otišao je u Zadar kako bi radio kao profesor. Nekoliko je godina radio kao upravitelj doma za djecu u Crikvenici. Odmah nakon Drugog svjetskog rata djelovao je kao predsjednik Prezidija Hrvatskog sabora.
Osim što je pisao Vladimir Nazor je bio i politički aktivan. Od njegovih radova najviše se izdvajaju djela poput: Albus-kralj, Minji, Halugica, Svjetionik, Bijeli jelen… Napisao je više od 500 pjesama, a njegova najpoznatija prozna djela su: Krvavi dani, Veli Jože, Zagrebačke novele itd. Umro je 1949. godine u Zagrebu. U njegovu čast, svake se godine dodjeljuje nagrada s njegovim imenom za umjetničko dostignuće.

AUTOR: Stjepan Gračan                    

Stjepan Gračan (Prugovac, 1941.), hrvatski kipar. Diplomirao na ALU u Zagrebu1967. godine u klasi prof. Antuna Augustinčića, u čijoj je Majstorskoj radionici bio suradnik. Suosnivač je i član likovne grupe Baifra. Izrađuje skulpturu angažirane figuracije, često u nekiparskim materijalima. Redoviti profesor ALU u Zagrebu, gdje je bio i dekan.