LOKACIJA: Aleja Seljačke bune / Sutinska vrela, Podsused

SPOMENIK: Matija Gubec

Spomenik je izrađen od bronce.

Matija Gubec bio je vođa Seljačke bune u Hrvatskom zagorju 1573. Prema legendi, nakon ugušenja pobune pogubljen je na Markovom trgu u Zagrebu.

AUTOR: Vanja Radauš

Vanja Radauš (Vinkovci, 29. travnja1906. – Zagreb, 24. travnja1975.), bio je hrvatski kipar, slikar i književnik. Jedan je od najznačajnijih protagonista hrvatske likovne umjetnosti20. stoljeća.

Studirao je kiparstvo na Akademiji, u Zagrebu, od 1924. do 1930. godine. Bio je redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti od 1945. do 1969. godine. Od 1947. godine član je HAZU, a od 1950. godine je, kao majstor kiparstva, vodio svoju majstorsku radionicu za studente postdiplomce. Vanja Radauš je na nagovor skladateljice Ivane Lang izradio kip Vatroslava Lisinskoga koji se i danas čuva u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Godine 1975. počinio je samoubojstvo, što kao uzrok smrti nije razjašnjeno u potpunosti. Pokopan je na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Njegova su djela mnoga, a na području kiparstva najpoznatija su: Bacač diska u Zagrebu., Petrica i galženjaki, Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, Spomenik palim hrvatskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom Mirogoju,Spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkoga terora u Puli, Poprsje Đure Đakovića u Zagrebu, Medveščak 2, postavljena 1986., rad iz 1969., Skulptura “Ranjenik” smještena na cvjetnom rondu u dvorištu Moderne galerije u Zagrebu.