LOKACIJA: Kažotićev trg 1, Dominikanski samostan

SPOMENIK: Augustin Kažotić

Spomenik je izrađen od bronce 1991. godine.

Blaženi Augustin Kažotić (Trogir, 1260. – Lucera, Italija, 1323.), najuglednija hrvatska osoba 14. stoljeća, blaženik, redovnik dominikanac, zagrebački biskup, začetnik humanizma u sjevernoj Hrvatskoj, govornik i znanstvenik.

1303. godine biva imenovan zagrebačkim biskupom. Utemeljio je katedralnu školu i knjižnicu. 1702. Godine papa Klement XI. Proglašava ga blaženim. Zaštitnik je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Prvi je poznati organizator crkvenog pjevanja u Hrvatskoj i tvorac tzv. zagrebačkog obreda. Augustin se posebno brinuo za siromahe. Tako je kanoniku upravitelju katedralne škole osigurao redovita materijalna primanja, ali mu je zabranio da od siromašnih učenika traži novac, ili bilo koje usluge. Od svojih biskupskih prihoda redovito je veći dio dijelio siromasima. Osobitu pažnju je posvećivao zdravstvu i higijeni naroda. Iz Bamberga je naručio priručnik o zdravlju, a po selima je dao kopati bunare i saditi ljekovito bilje (npr. u Vugrovcu). Spomendan mu je 3. kolovoza.

AUTOR: Kruno Bošnjak

Kruno Bošnjak (1936. godine rođen) akademski kipar. Na ALU u Zagrebu je diplomirao 1964. godine. Bio je suradnik Kršinićeve Majstorske radionice. Redoviti profesor na Alu u Zagrebu.

U svojim je radovima tematski vezan uz portretnu skulpturu naglašene geste. Oslanja se na hrvatsku kiparsku tradiciju. Izveo je mnoga djela postavljena na javnim prostorima. Također se bavi crtežom i medaljarstvom.