LOKACIJA: Ksaverska cesta bb, Vojni ordinarijat

SPOEMNIK: Franjo Kuharić

Spomenik je izrađen od bronce, a postavljen 2003. godine.

Franjo Kuharić (1919.-2002.), kardinal i zagrebački nadbiskup. Teologiju je studirao u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 15. srpnja 1945. nakon župničke službe. Zagrebački nadbiskup Franjo Šeper u jesen 1957. postavio ga je za župnika u Samoboru. Dana 3. svibnja 1964. posvećen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali, te određen za pomoćnog biskupa nadbiskupu dr Franji Šeperu. Kad je Šeper imenovan za prefekta Svete kongregacije za nauk vjere, u kolovozu 1969., imenovan je apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, a 16. lipnja 1970. zagrebačkim nadbiskupom, te u rujnu iste godine predsjednikom Biskupske konferencije SFRJ. Godine 1970. dobio je počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je kardinalom 1983. Moralni je autoritet za komunističke vlasti i u doba stjecanja hrvatske nezavisnosti. Podupirao je obranu Hrvatske pozivajući pritom na podržavanje moralnih načela. 11. ožujka 2012. su iz Zagrebačke nadbiskupije najavili da će se pokrenuti postupak za proglašenjem blaženim kardinala Franje Kuharića.

AUTOR: Kuzma Kovačić

Kuzma Kovačić,akademski slikar rođen 6.6.1952. godine na Hvaru. Diplomirao je u Zagrebu 1976. godine. Redoviti je profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nagrađivan je mnogobrojnim nagradama, a djela mu se nalaze u najznačajnijim muzejima i galerijama u hrvatskoj i Vatikanu. Dizajnirao je Hrvatske kune (kovanice).

Među njegovim najpoznatijim djelima su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu ponad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji, Oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode u Zagrebu.