LOKACIJA: Ksaverska cesta bb, Vojni ordinarijat

SPOMENIK : Kardinal Alojzije Stepinac

Spomenik je izrađen od bronce, a postavljen 2003. godine.

Alojzije Stepinac ((Brezarić pokraj Krašića, 8. svibnja 1898. – Krašić, 10. veljače 1960.) bio je kardinal i zagrebački nadbiskup. Zaređen je za svećenika 1930. Godine. Na njegovu inicijativu osnovan je Caritas Zagrebačke nadbiskupije. 1934. Godine zaređen je za biskupa. Tri godine kasnije postaje zagrebački nadbiskup. Utemeljio je brojne nove župe te organizirao proslavu 1300. obljetnice evangelizacije hrvatskoga naroda. Za vrijeme II svjetskog rata zbrinjavao je prognane svećenike i djecu. 1943. Godine ajvno je osudio diskriminaciju, rasnu, nacionalnu i vjersku u svom govoru ispred zagrebačke katedrale. Po dolasku komunista na vlast, odbija odvajanje katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana, te biva osuđen na 16 godina zatvora. Pet godina provodi u Lepoglavi, a ostalo u kućnom pritvoru, gdje i umire. Pokopan je u kripti zagrebačke katedrale. Papa Ivan Pavao II proglašava ga blaženim 3.listopada 1998. godine u Mariji Bistrici.

AUTOR : Kuzma Kovačić

Kuzma Kovačić,akademski slikar rođen 6.6.1952. godine na Hvaru. Diplomirao je u Zagrebu 1976. godine. Redoviti je profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nagrađivan je mnogobrojnim nagradama, a djela mu se nalaze u najznačajnijim muzejima i galerijama u hrvatskoj i Vatikanu. Dizajnirao je Hrvatske kune (kovanice).

Među njegovim najpoznatijim djelima su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu ponad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji, Oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode u Zagrebu.