ADRESA:
Tkalčićeva 13, 1.kat, Zagreb ili Radićeva 14, 1. kat

TELEFON:
385 1 645 9803

RADNO VRIJEME:
ponedjeljak, utorak, srijeda i četvrtak od 11-19 sati
petak i subota od 12-20 sati
nedjelja 11-19 sati

WEB STRANICA:

https://tortureum.com/

MUZEJ JE POČEO S RADOM:

ULAZNICE:
Standardna 40 kuna
Obiteljska 100 kuna – 2 odraslih i djeca
Studentska 30 kuna – uz predočenje studentske iskaznice
Grupna 30 kuna – više od 5 osoba
Ulaznice je moguće kupiti i puem interneta na www.ulaznice.hr

Moguće je vodstvo po muzeju – 100kn
Moguće je posuditi slušalice za multimedijski vodić (možete koristiti i vlstite)

O MUZEJU:
TORTUREUM je muzej torture koji posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas. S više od 70 instrumenata i sprava, na kojih je i sama pomisao tjerala ljudima strah u kosti, Muzej zorno prikazuje sliku nasilja kroz povijest.

Neki od izložaka koje će posjetitelji moći vidjeti, dodirnuti ili isprobati su: Giljotina, vjerna replika iz 1792. godine s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine; Pendulum odnosno sjekira koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže; Rastezalo-najdrevnija naprava za mučenje, Nirnberška djevica – najstrašniji i najokrutniji način kojim su u srednjem vijeku mučili osuđenike; Brnjica ili krotiteljica lajavica, te impozantan broj predmeta koji su služili za ponižavanje, mučenje, ranjavanje ili ubijanje ljudi.

Unutar muzeja posjetitelj uranja u svojesvrsni kabinet čudesa, u polutminu u kojoj su izlošci okupani zvučnim ambijentima nelagode. Povijest pojedinog instrumenta za mučenje posjetitelj može proučiti kroz posebno osmišljene multimedijske vodiče, s originalnim audio i video sadržajima. Posebna je atrakcija Muzeja tamnica, minijaturna i pothlađena prostorija u kojoj posjetitelj može provesti minutu svoga života, u mrklome mraku iščekujući neizvjesnu budućnost..

Zagrebački Tortureum zamišljen je kao podsjetnik na povijest čovječanstva u kojoj nasilje nastaje iz straha od nepoznatoga, drukčijeg i Drugoga, kao doživljajni muzej za sva osjetila. Muzej nastoji osvijestiti kod posjetitelja da je naša sve ranjivija egzistencija izložena svakodnevnoj vidljivoj i nevidljivoj torturi, od nasilja u školama, vlastitim domovima ili na radnim mjestima, s konačnim ciljem kako bi tortura jednoga dana postala tek dio povijesti nekoga muzeja…

Foto: Ivan Brnčić