1

U ožujku 1963. godine osnovana je OŠ Trnsko. Općina Remetinec je donijela odluku o otvaranju šest odjela za učenike od 1. do 3. razreda za područje naselja Trnsko. Privremene učionice bile su u zgradama broj 37 i 38 u naselju Trnsko. U rujnu iste godine počinje djelatnost i rad cijele škole. Učenici nižih razreda ostali su u zgradama broj 37 i 38 gdje se nalazila i zbornica. Učenici viših razreda radili su u OŠ u Savskom Gaju. Početkom 1964. godine započinje gradnja školske zgrade, a već u veljači dolazi do useljenja u školu, iako nije bila dovršena. U Trnskom je tada postojao jedan telefon, jedna cesta, jedna prodavaonica, a svuda su bila gradilišta.

Za dan useljenja, 15. veljače 1964. godine, priređena je vrlo uspješna svečanost koja je izvedena u predvorju školske zgrade. Budući da otvorenju zgrade nije mogao nazočiti veći broj roditelja i mještana zbog skučenosti prostora, tjedan dana kasnije ponovljena je svečanost otvorenja.

Škola mijenja naziv samo jedan put, od 1966. do 1991. godine nosi ime Osnovna škola Krešo Rakić. 1987.g. uz školu je sagrađena školsko-sportska dvorana.

U školi djeluje 40-tak izvannastavnih aktivnosti, među ostalim i dramska, radijska i filmska grupa, filmski montažeri, scenografska, kostimografska i foto grupa, lutkari, etnološka grupa, knjižničari, debatni klub, informatičari, zbor, plesna grupa, folklor, astronomi i dr. Pri školi djeluje i Školski sportski klub Trnsko ( odbojka, košarka, rukomet, stolni tenis, karate, hrvanje, akrobatski rock’n’roll, klasični plesovi..). Učenici su uključeni i u velik broj izvanškolskih aktivnosti. Škola je mjesto u kojem djeluje Područni odjel Osnovne glazbene škole Blagoja Barse, Škola stranih jezika Lingua, Plesni punktovi Zagreb, Izviđači i Hrvatska glazbena mladež.

Školu su pohađali: Rene Medvešek (glumac), Sven Medvešek (glumac), Sanja Pilić (književnica), Davor Gobac (pjevač), Rene Bakalović (novinar), Mladen Klemenčić (leksikograf), Paolo Sfeci (bubnjar)

Foto: globo.gov