11. kolovoza 1814.godine rođen je ban Ivan Mažuranić

Bio je istaknuti hrvatski političar, a 20. rujna 1873.g izabran je za hrvatskog bana. Bio je prvi hrvatski ban pučanin i upravljao je Hrvatskom 7 godina.

Ivan Mažuranić je napisao spjev “Nenadović Rado”, ljubavnu pjesmu “Javor i tamnjanika” i programsku pjesmu “Vjekovi Ilirije”. Također je dopunio Osmana Ivana Gundulića XIV. i XV. pjevanjem.

Najznačajnije Mažuranićevo djelo je “Smrt Smail-age Čengića”. Ono predstavlja najviši domet Mažuranićevog pjesničkog stvaranja i ujedno jedno od najboljih djela naše književnosti.

Njegov lik se nalazi na novčanici 100 kuna, na Zrinjevcu je 1911.g postavljena njegova bista, Škola u Dubravi nosi njegovo ime a u centru Zagreba ima trg uz sina Vladimira i brata Antuna – popularno nazvan Mažuranac.

Imao je kuću u Jurjevskoj 5 gdje je povremeno boravila slavna hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić, njegova unuka.

Zanimljivo je da u više izvora koje smo koristili, piše kako je njegov datum rođenja 11. kolovoza dok na spomen ploči na njegovoj kući u Jurjevskoj piše 18. kolovoz.