LOKACIJA: Sachsova 4, Trstik

SKULPTURA : Bez naziva

Skulptura je izrađena od betona 1973. godine.

AUTOR: Ante Vulin

Ante Vulin (Pag, 12. srpnja 1932. – Zagreb, 5. veljače 2012.) bio je hrvatski arhitekt i akademik., redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Stvaralačka djelatnost arhitekta Vulina obuhvaćala je vrlo širok raspon arhitektonskih tema od stambene gradnje svih kategorija, hotela, škola, zdravstvenih stanica, robnih kuća, autobusnih kolodvora, izložbenih prostora i muzeja, do unutarnjih uređenja javnih i stambenih prostora, sudjelovanje na javnim natječajima i izložbama te uspjelih scenografskih rješenja (Stambena zgrada IGH u Zagrebu, robne kuće u Šibeniku i Kninu, Pastoralni centri u Splitu i Zagrebu, hotel u Vodicama, Dom umirovljenika u Šibeniku, Muzej grada Šibenika, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu). Profesor Arhitektonskog fakulteta. Od 1991. godine redoviti član HAZU. Uz arhitektonski, pedagoški i umjetnički rad bavio se scenografijom te je redovito sudjelovao na važnijim arhitektonskim izložbama, obavljao izbor i postavljao izložbe. Bio je članom mnogih foruma, udruženja i savjeta, a među ostalim bio je član Državnog savjeta za prostorno planiranje Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Društva arhitekata grada Zagreba i predsjednik Stručnog savjeta Saveza arhitekata Hrvatske.

Akademik Ante Vulin djelovao je preko četrdeset godina u arhitektonskoj praksi, ostvarujući projekte koji pokazuju osebujno interpretiranje modernih arhitektonskih načela, te profinjen osjećaj za, danas posebno naznačen, problem uklapanja novog u već postojeće arhitektonske i urbanističke cjeline. U svojim je djelima definirao snažnu individualnu notu likovne harmonije koja ga je uvela u red istaknutih kreatora. Usporedo s jakim naglaskom strukture u njegovim se djelima istodobno očituje i posebna nota izrazite senzibilnosti gotovo lirske poetičnosti koja najsnažnije ilustrira artističku ličnost akademika Vulina.