LOKACIJA: Savska cesta 18, Tehnički muzej

SPOMENIK: Ivan krstitelj Rabljanin

Skulptura je izrađena od bronce, postavljeno 1995. godine.

Ivan krstitelj Rabljanin ( umro 1540.), renesansni ljevač zvona i topova u Dubrovniku. Inovator u tehnici lijevanja bronce.

AUTOR: Kosta A. Radovani

Kosta Angeli Radovani (London, 6. listopada1916. – Zagreb, 27. veljače 2002.), hrvatski kipar likovni pedagog, i akademik.

Studira na Accademia di belle arti di Brera u Milanu. Ratno vrijeme 1941./45. provodi na Zagrebačkoj likovnoj Akademiji gdje polazi specijalku za kiparstvo i grafiku kod Frana Kršinića i Tomislav Krizmana. Nakon Drugog svjetskog rata Radovani je među osnivačima Akademije primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1950., gdje vodi katedru kiparstva. Od 1977. radi kao redovni profesor na kiparskom odjelu na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radovani je bio redovni član Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti od 1992. godine.

Kao kipar bio je opsjednut samo jednim – ljudskim likom, tako da se sav njegov opus svodi na aktove i portrete. Izveo je preko 30 velikih javnih skulptura. Radovani se zarana posvetio sitnoj plastici i medaljerstvu, u njegovu opusu je 400 portreta i gotovo isto toliko portretnih medalja te preko 800 malih figura ( sitna plastika ). Autor je Rektorskog lanca – rađenog u povodu svečane proslave 300-te godišnjice Zagrebačkog Sveučilišta, to je lanac s 14 srebrnih medalja na kojima su reljefni portreti četrnaestorice velikana hrvatske povijesti. Uz lanac ide i velika medalja s likovima Marulića, Mažuranića i Gundulića na jednoj , te J.J.Strossmayera na drugoj strani.

Radovani se okušao i kao pisac 1985.Matica hrvatska izdala mu je knjigu eseja Kip bez grive.