Područni ured Gradske uprave Medveščak,
10000 Zagreb, Draškovićeva 15;
telefon: 460 35 32;
telefaks: 460 35 31;
e-mail: gornji-grad-medvescak@zagreb.hr

Sjedište Gradske četvrti nalazi se u Draškovićevoj. Gradska četvrt obuhvaća staru gradsku jezgru, Kaptol i Gradec, središnji gradski trg, te na sjeveru, park-šume Jelenovac, Prekrižje, Zelengaj, Tuškanac, Orlovac i Remetski kamenjak. Na jugu graniči sa gradskom četvrti Donji grad,   na istoku sa Maksimirom, a na zapadu sa Črnomercem. Obuhvaća površinu od  1019,11ha (10,191 km²).

Gradska četvrt Gornji grad – Medveščak započinje svoju povijest na dva brežuljka, Kaptol i Gradec.

Na Kaptolu je utemeljena Zagrebačka biskupija davne 1094.godine, kada je započela i gradnja crkve Sv. Stjepana, naše prvostolnice. Početkom 14.stoljeća dolazi do naseljavanja sjeverno od Kaptola (današnja ulica Nova Ves) gdje su zagrebački kanonici smještali svoje kaptolske kmetove. Početkom 16.stoljeća oko Kaptola se dižu obrambeni zidovi i kule, zbog opasnosti od Turaka, a velikim dijelom sačuvani su i do danas.

Gradec je 1242.godine proglašen slobodnim i kraljevskim gradom, a u 13 stoljeću grad je okružen bedemima i kulama, te dobiva oblik prema kojem danas prepoznajemo Gornji grad.  Od četvora vrata kojima se ulazilo u grad, do danas su sačuvana samo Kamenita vrata. Početkom 15 stoljeća podiže se Crkva Sv. Marka, a već u srednjem vijeku je izgrađena Gradska vijećnica kao sjedište gradske uprave.

1641.godine započinje formiranje današnjeg središnjeg zagrebačkog trga, koji je tada bio prozvan Harmica, te se na tom prostoru nalazilo sajmište gdje se okupljao tadašnji „poslovni svijet“ Zagreba.

Područje današnje gradske četvrti, u razdoblju od 1945. do 1952., upravno je pripadalo I. i II. gradskom rajonu. Nakon ukidanja rajona, upravnu nadležnost dobiva Narodni odbor Grada. Osnivanjem općina, prostor ulazi u okvir općine Gornji grad i općine Medveščak. 1955. Godine povezuje se sa općinom Donji grad u općinu Centar. Od 1967. Grad Zagreb djeluje kao jedinstvena općina, a od 1974. prostor se ponovno dijeli na dvije općine, Centar i Medveščak, i tako djeluje do 1990.godine. Od 1994. Godine unutar gradske četvrti djeluje 13 mjesnih zajednica, a od 2009.godine 13 mjesnih odbora.

Broj stanovnika unutar gradske četvrti je u laganom padu te je 2001. godine zabilježeno 36.384 stalnih  stanovnika, a 2011. godine 30.962 stalnih stanovnika. Stara gradska jezgra svakodnevno privlači mnogobrojne turističke posjete, ali sve učestalijim organiziranim događanjima postaje i primamljiva destinacija za boravak i odmor domaćim stanovnicima. Park – šume koje krase sjever ove gradske četvrti česti su izbor za šetnje i rekreativne aktivnosti domaćeg stanovništva.