LOKACIJA: Pantovčak 241, Park Ureda Predsjednika Republike Hrvatske

SPOMENIK: Marin Držić

Spomenik je izrađen 1963. godine od bronce.

Marin Držić, po nadimku Vidra, rođen je 1508. u Dubrovniku, u obitelji trgovca. Nakon srednje škole, otišao je u Sienu, kako bi studirao pravo, no nema zapisa da je diplomirao. Već za vrijeme fakulteta došlo je do izražaja njegovo zanimanje za glumu pa je čak sudjelovao u tajnim izvedbama renesanse komedije. Držić se nakon nekoliko godina, točnije 1546. godine, vraća u Dubrovnik. Tada se bavio različitim zanimanjima, a između ostalog bio je i upravitelj tamošnje crkve naziva Svi Sveti. 1550. godine zaredio se i postao svećenikom. 1562. godine otišao je u Veneciju gdje je postao kapelanom venecijanskog nadbiskupa. Njegov život predočen je na filmsko platno pa je 2006. godine snimljen film Libertas.
Držić se književnošću počeo baviti tako da je pisao ljubavna pisma, a nastavio je radom na dramskim djelima kojima je ostavio i vrhunac rada kao književnik. Njegova najpoznatija djela bila su: “Dundo Maroje”, “Skup”, “Novela od Stanca”, “Tirena”, “Hekuba”, “Venera i Adon”.

AUTOR: Antun Augustinčić

Antun Augustinčić (1900.- 1979.) akademski kipar. Diplomirao na Kraljevskoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt (danas ALU) u Zagrebu u klasi I.Meštrovića. Jedan je od osnivača grupe Zemlja. Bio je redoviti profesor i dekan na ALU. Od 1949. godine vodi Majstorsku radionicu za kiparstvo. Autor je mnogobrojnih javnih spomenika. Donacijom svojih djela 1970. godine utemeljio je Galeriju A.Augustinčića u Klanjcu.