Hodajući od Glavnog kolodvora prema trgu, na križanju Tesline i Trga Nikole Zrinskog možete vidjeti jednu veliku sliku na zidu ljekarne. kada pitamo ljude za nju, mnogi kažu da se ne mogu sjetit nekakve slike. To je vjerojatno što se samo prođe pored nje. 

Malo njih zanimaju pitanja kako, tko i zašto je naslikao ovu sliku i malo njih će znati odgovoriti na to pitanje. Pitajte vodiče po Zagrebu i rijetki će (ako) znat reć nešto o njoj. 


Vlasnik ljekarne “K Zrinjskom” Hinko Brodjovin je povodom otvaranja HNK 1895. i prvom izvedbom opere “N. Š. Zrinski” Ivana pl. Zajca u novom kazalištu i pošto je ljekarna nazvana po Zrinskom, htio je nešto kako bi istaknuo Zrinskog kao simbol njegove ljekarne. Tražio slikara Belu Čikoš-Sesiju da mu naslika jednu sliku sa Zrinskim. Bela je 1895. na zahtjev Hinka je to i učinio, naslikao je Zrinskog pred vratima sigetske tvrđave.

No, kako je Hinko znao kakvu vrijednost ima ova slika zbog Bele i da mu nije pametno ostaviti vani na propadanje, odlučio je sam naslikati sliku koja je i danas izložena na zidu ljekarne.

Iako je danas ta ljekana vlasništvo Gradske ljekarne, ova slika i dalje prkosi vremenu te je sačuvana iako joj je više od 100g.

Original se čuva u u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Iako je ova izložena slika kopija, ima svoju vrijednost kako povijesnu tako i ambijetalnu u znak sjećanja na značajnog hrvatskog ljekarnika. 

Grad Zagreb je 2016.g obnovio okvir i staklo.

Slika prije obnove
Za vrijeme obnove
Obnovljena slika