Šestinski trg 10, 10000 Zagreb;
telefon: 5563 705,
e-mail: podsljeme@zagreb.hr 

Sjedište gradske četvrti nalazi se na Šestinskom trgu, a obuhvaća najsjeverniji dio grada Zagreba, tako da na sjeveru graniči s hrptom Medvednice, odnosno Krapinsko-zagorskom županijom. Sa južne strane graniči sa četvrtima Maksimir i Gornji grad – Medveščak, na zapadu sa četvrti Črnomerec, a na istoku s Gornjom Dubravom. Obuhvaća područje površine 5.944,48 ha (59,445 km²).

Uz zapadnu granicu gradske četvrti Podsljeme smjestio se drevni Medvedgrad. Ispod Medvedgrada smjestila su se stara, višestoljetna naselja Šestine, Mlinovi, Gračani, Markuševec i Vidovec. U 13.stoljeću spominje se Zemlja Dedići na području Šestinske župe, a 1273. Godine spominje se i selo Kraljevec koje je također pripadalo župi. U 15 stoljeću sagrađen je dvorac nazvan Kulmer po grofovima Kulmer, njegovim zadnjim poznatim vlasnicima. Dvorac je spaljen tijekom II. svjetskog rata, a kasnije potpuno obnovljen. Šestinska župna crkva sv. Emerika stoji iz 1240.godine, a 1750tih godina sagrađen je i župni dvor.

Naselje Gračani se spominju u 13. stoljeću kao selo gradečkih kmetova, te najveće selo tih prostora. Gračanci su bili poznati kao mlinari, mesari i tkalci. Mjesto sv. Šimun u 16 stoljeću mijenja svoj naziv u Markuševec  prema slugama i kmetovima koje je novačio velikaš Markuscz.  Među najstarijim crkvama Zagrebačke nadbiskupije stoji Župa sv. Šimuna i Jude Tadeja, koja je ujedino i jedna od najmanjih župa Nadbiskupije.

Nakon II. svjetskog rata, na ovom su području djelovala 4 mjesna odbora koja su pripadala Kotaru Zagreb. 1949. godine mjesni odbori su pripojeni gradu Zagrebu, a 1952. godine osnovane su tri općine: Gračani, Markuševec i Šestine. Tri godine kasnije, ta područja pripojena su općinama užeg gradskog područja, dio naselja pripao je Općini Gornji grad, dio Općini Medveščak, a dio Općini Maksimir. Od 1967. Do 1974. godine sve se spaja u jedinstvenu općinu Grada Zagreba. Nakon ponovnog formiranja općina, područje se dijeli između općina Centar (mjesne zajednice Šestine i Mlinovi), Medveščak (mjesna zajednica Gračani) i Maksimir (mjesne zajednice Markuševec i Vidovec). Te su općine djelovale do 1990., a mjesne zajednice do 1994. Godine. 2009. Godine osnovano je pet mjesnih odbora na području Gradske četvrti Podsljeme.

Prema popisu stanovništva iz 2001.godine, ukupan broj stalnih stanovnika iznosi 17.744, a prema popisu iz 2011.godine iznosi  19.165.