Adresa: Srednjaci bb, Zagreb

Web adresa: www.os-j-racica.hr

e-mail: os-zagreb-063@skole.htnet.hr

Škola se otvorila 1971.g. pod nazivom Oš Srednjaci, ali ubrzo nakon toga mjenja naziv u Osnovna škola Josip Račić. 1974.godine započinje nadogradnja škole. 2009.godine otvoren je dio škole kojeg čini osam učionica, knjižnica, pet kabineta i pomoćne prostorije. Iste godine postavljen je i ambijentalni postav Josipu Račiću u dvorištu škole.

U školi se provodi 30tak izvannastavnih aktivnosti, a neke od njih su: likovna skupina, cvjećari, keramička skupina, maketarska i modelarska skupina, Caritas, prometna skupina itd. Škola je u programu Gradskog ureda za obrazovanje Vikendom u sportske dvorane. U školi se provode radionice za skupine rizične djece s ciljem njihova emocionalnog opismenjivanja i uvježbavanja životnih vještina. U školi se odvijaju i razne izvanškolske aktivnosti: škola košarke, odred izviđača Bota, folklorna skupina Ethno, tea kwon do klub Osvit i prvi hrvatski učenički školski radio 5+ sa 24-satnim emitiranjem programa. Škola od 1973.g. izdaje svoj školski list pod nazivom Zvončić, a od 1995.g. školski list Skica.

Od 2005.g. škola je uključena u projekt UNICEF-a , te je primila priznanje Škola bez nasilja. U okviru aktivnosti djeluje i grupa vršnjaka pomagača posebno educiranih za uočavanje i prekidanje vršnjačkog nasilja – Ruke prijateljstva.

Školu su završili: Dubravko Štimenc (vaterpolist), Tajči (pjevačica), Tinka Dančević (plivačica), Željko Mavrović (boksač)